מעכשיו יש לנו אחריות לעוד אדם קטן שלגמרי תלוי בנו. לאדם הקטן הזה יש אופי משלו שאיתו היגיע לעולם, וכן רצונות וצרכים משלו
מזוג צעיר, ספונטני ומלא חיים, שיכול לעשות מה שהוא רוצה, מתי שהוא רוצה- הפכנו להורים.
מעכשיו יש לנו אחריות לעוד אדם קטן שלגמרי תלוי בנו. לאדם הקטן הזה יש אופי משלו שאיתו היגיע לעולם, וכן רצונות וצרכים משלו.
יש לו גם את הסדר יום שלו, או נכון יותר," העדר סדר יום". בתחילת הדרך אנחנו מסתגלים אליו ונענים לכל צרכיו, כלומר- לצרכיו הפיזיים( אוכל שינה וניקיון) , וכן עלינו לחשוב גם על סיפוק צרכיו הרגשיים כמו בטחון, אהבה, הרגשת חום.
סיפוק צרכים אלה בא לידי ביטוי בעיקר בכך שאנו נענים לכל בכי של התינוק, ומנסים להכיר ולהבחין בין סוגי בכי שונים, המבטאים צרכים שונים. תהליך זה של התאמה הדדית הוא די מסובך וקורה לאט לאט, בדרך טבעית ביננו לבין התינוק שלנו.
ככל שהתינוק גדל ונמצא יותר זמן במשפחתנו, אנחנו צריכים לקחת בחשבון שהילד גדל לתוך חברה (המשפחה היא מיקרו חברה) ותפקידנו משתכלל. עכשיו אנחנו גם צריכים לדאוג איך הקטן הזה יהיה חבר מתפקד בחברת אנשים, איך יוכל לשאת תסכול, להתמודד עם תחרות, לדחות סיפוקים. כלומר- יהיה מודע לכך שאינו לבד בעולם, ויוכל להיות גם חלק מחברה, וגם אדם שלם, רגוע, מסופק ובעל בטחון עצמי.
כדי להגיע לכל אלה, אנחנו צריכים לשמור על גבולות התנהגות, לשרטט עבור הילד גבולות ברורים של מותר ואסור, של כן ולא. תהליך זה של הצבת גבולות הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר בהתפתחות הילד.
בתחום חשוב זה של הצבת גבולות, בחרתי להרחיב השבוע בנושא הרגלי השינה של התינוק והילד, ובדרכים בהן נעזור לו להרגיש בטוח יותר, לישון טוב יותר, לא להתעורר בלילה בדאגה "איפה אני ומי שומר עלי?" וכן לעזור לעצמנו לישון טוב יותר, ולתפקד כהורים יותר רגועים למחרת בבקר.
כמעט כולם מכירים את הבכי הלילי שמקים אותנו מהמיטה באמצע הלילה אפופים לגמרי, מתים להמשיך לישון. חלקנו לוקחים את הפעוט אלינו למיטה, רק כדי להמשיך לישון בשקט.
בבתים אחרים, פתאום נהיה צפוף במיטה, הפעוט היגיע בעצמו, שוכב באלכסון, זורק ידיים ורגליים לכל עבר, ואז אחד מאיתנו צריך לעבור ולסיים את הלילה בסלון... או שאחד מאיתנו "מרדים" את הילד במיטה שלו, נרדם בעצמו על ידו ולא חוזר כלל באותו לילה למיטה הזוגית...
תסריטים אלו ודומים להם, אותם חווים מרבית ההורים לילדים בגיל הרך, הם הביטוי לכך שמשהו השתבש בהרגלי השינה של הילד.
הרגלי השינה נקבעים בגיל צעיר מאוד, ונחשבים ל"בעיה" כאשר הם מפריעים למישהו מבני המשפחה. כאשר מישהו מתלונן, כשלמישהו קשה, כשההורה או הילד לא ישנים טוב, קמים עייפים בבקר, לא מסוגלים לתפקד בעבודה או בגן, מרגישים שיש צורך בשינוי כדי להיטיב את איכות החיים.
במהלך שנת הלילה ישנן דרגות שונות של עומק השינה. כמו גרף עולה ויורד, של שינה קלה ושינה עמוקה. בזמן השינה הקלה, התינוק כמו גם המבוגר, מתעורר התעוררויות קצרות ואמור להרגם בחזרה מיד. מסיבה זו, אחד הדברים החשובים הוא להרדים את התינוק במיטתו, כיוון שכאשר מרדימים תינוק על הידיים, בנדנדה, בעגלה וכד', ובהמשך מעבירים אותו למיטה, כאשר הוא מתעורר ומוצא את עצמו לא במקום שבו נרדם, הוא מתעורר לגמרי, ואז בוכה. ההורה קם אליו, רוצה לפתור מהר את הבעיה שנוצרה ולחזור לישון, בוחר בדרך כלל בפתרון מהיר כמו מים, אוכל, נדנודים על הידיים, מיטת ההורים.
התינוק נענה לאחת ההצעות הללו וחוזר לישון.
במשך הזמן מתפתח הרגל "אמצע הלילה" , ואז בכל לילה התינוק או הפעוט מתעורר ורוצה לאכול, לשתות, לעבור למיטת ההורים או שאחד ההורים יעבור אליו. תלוי בפטנט האישי של כל משפחה...
בדרך כלל זו דרך מתישה להעביר את הלילות, במיוחד כאשר מדובר בתינוקות המתעוררים מספר פעמים בלילה.
אחרי תקופה ללא שינה , אנחנו ממשיכים לעשות טעות על גבי טעות, רק כדי להרוויח לילה של שינה רצופה.
אז מה עושים???
קודם כל כדי להבין שתינוק זקוק לסדר יום. סדר יום קבוע עוזר לו להרגיש בטוח, להירגע, לאכול טוב וגם לישון טוב.
סדר יום מורכב מדברים שחוזרים על עצמם יום אחרי יום, כמו שעות קבועות לארוחות, הרכב הארוחות, האמבטיה או המקלחת, וכן טקס ההליכה לישון. רצוי שטקס זה יתקיים בשעה קבועה, והתוכן שלו יהיה קבוע.
למשל: ארוחת ערב, מקלחת, משחק או סיפור ( תלוי בגיל) והליכה לישון במיטה של הילד. ההורה יכול כמובן ללוות , לשבת מעט על יד הילד, לשים יד מיטיבה על גבו, לשיר לו,להיפרד במילים נעימות, להבטיח לילד שאנחנו כאן, שומרים עליו ואז לצאת מהחדר.
המטרה היא שהילד יתרגל להירדם במיטה שלו, שירגיש בה בטוח וטוב, ושיישאר בה לאורך כל הלילה.
אני יודעת שזה נשמע פשוט אבל מדובר בתהליך שלעיתים יהיה לא קצר ולא פשוט, מלווה בקשיים, בבכי, ברגשות אשמה..
אבל צריך לזכור שזוהי טובת הילד, והורים היודעים להציב גבולות הם הורים טובים ומבינים שמסוגלים להסתכל לטווח רחוק, ולהעניק לילדם בטחון, ולא הורים "רעים" שפוגעים בילדם.
ההצלחה בשינוי ההרגלים טמונה בעקביות, בתאום והסכמה בין בני הזוג, באמונה, סבלנות והתמדה.
אם תאמינו בדרך, בעצמכם, ובילד שלכם ובכך שאתם והוא יכולים, ומגיע לכם לישון טוב בלילה תצליחו במשימה.
בהצלחה ולילה טוב.