כותרת
> C;
1/1
תרבות ופנאי

"הייתי בטוחה שאהיה שחקנית אבל המשכתי לכתוב ופניתי אל הספרות"

גולן תרבות ופנאיפורסם: 21.03.23 , 09:42ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

המשוררת והסופרת ציפי שחרור, שהתגוררה במשך שנים בצפת, תקבל ביום שלישי 21.3 בהאנגר 11 בנמל תל אביב את פרס שגרירת השראה ביום ההשראה הבינלאומי

המשוררת והסופרת ציפי שחרור, שהתגוררה במשך שנים בצפתו ומציינת בימים אלו 50 שנות יצירה ובקרוב ייצא לאור "משוררת" (בית עקד ספרים), ספרה ה-38, תקבל באירוע חגיגי המוקדש ליום ההשראה הבינלאומי שיתקיים ביום שלישי 21.3 בהאנגר 11 בנמל תל אביב במסגרת שבוע האופנה הישראלי (בהפקת מוטי רייף) את פרס שגרירת השראה עבור תרומתה הרבה למיזם שירה חשוב הפועל מאז שנת 2019.

המיזם "יום ההשראה הבינלאומי" מתקיים בדיספלינות שונות בתחומי כתיבה, מחול, שירה, פיסול, ציור, אופנה ובימוי - במסגרת הדיספלינות השונות ביום ההשראה הבינלאומי שהתחיל בשנת 2019 ובו משתתפים כ-15,000 יוצרות ויוצרים.

במסגרת יום ההשראה הבינלאומי עורכת שחרור זו השנה החמישית את "הקפסולה" - אנתולוגיה לשירה רב ממדית ורבת משתתפים עבור יום ההשראה הבינלאומי, ובה שירים נבחרים משל משוררות ומשוררים מרחבי הארץ ומחו"ל. מדי שנה נבחר נושא חדש למיזם זה. מסעות הוא הנושא הנבחר השנה ליום ההשראה הבינלאומי.

טלי דביר לבנת: "ציפי שחרור היא מדור המייסדים במיזם זה, שיזמתי את יום ההשראה הבינלאומי, ומאז מובילה אנתולוגיות לשירה. השנה תראה אור האנתולוגיה החמישית שתיחשף ביום ההשראה ב-21.3 בהאנגר 11 בשבוע האופנה הישראלי. באירוע זה נודה לציפי שחרור על פעילותה הרבה ונעניק לה את פרס שגרירת השראה. זה לגמרי לא מובן מאליו שאנשים כמו ציפי יעזבו את חיי היום יום ויתפנו לתרום כל אחד מעולמו למען הקהילה. בזכות אותם שגרירי השראה כמותה גדלה וצומחת הקהילה שלנו".

ציפי שחרור השתתפה בשבוע שעבר עם המשוררת שושנה וויג בפסטיבל בינלאומי של משוררות ומשוררים בנושא זכויות נשים שהתקיים במילאנו, איטליה, שבו בין היתר הקריאו משיריה שתורגמו במיוחד לאנגלית ולאיטלקית. בפסטיבל זה השתתפו משוררים ומשוררות מכל רחבי העולם, כולל מאיראן.

ציפי שחרור, זוכת פרס ראש הממשלה (פעמיים), פרס אקו"ם, פרס חומסקי מטעם אגודת הסופרים ופרס קוגל לספרות יפה, מנחה סדנאות כתיבה ומפגשי שירה ופרוזה בבתי ספר בספריות ומרכזי תרבות ברחבי הארץ, פרסמה 38 ספרים, מתוכם 15 ספרי שירה, ספרי פרוזה וספרי ילדים ונוער. כמה מספריה תורגמו לשפות שונות .היא שימשה במשך כעשור עורכת כתב העת "מאזנים" מטעם אגודת הסופרים .ספרה האחרון , שיריפוי" - כוחה המרפא של השירה" (הוצאת" פוקוס") שראה אור בשנת 2021 נחשב לספר פורץ דרך - יצירה תרפויטית מעמיקה של ריפוי באמצעות שירה. הספר מאגד 151 בתי שיר מרפאים המלווים ב-151 ציטוטים חכמים שליקטה שחרור מחכמי זן, כתבי קודש, פילוסופים ועוד ובסיום כל שיר הנחיה לנשימות מדיטטיביות לריפוי.

לקראת שבוע הספר הקרוב יראה אור ספרה החדש "משוררת", ובו שירים חדשים המשקפים אישיותה המרתקת של שחרור, ומהות יצירתה הייחודית והמקורית של המשוררת הפועלת מזה יובל בתוך שדה השירה העברית. על עטיפת הספר, שיראה אור בשבוע הספר, מתנוסס ציור מונומנטלי מאת הצייר יגאל עוזרי, האמן הישראלי המצליח ביותר בארצות הברית. זהו ציור יפהפה ורב ממדים, התלוי על אחד מקירות דירתה התל אביבית של ציפי שחרור, ומעתה יהיה ניתן לראותו גם על עטיפת ספרה.

שחרור: "כשהייתי נערה השתנו חיי לחלוטין בעקבות מפגש מקרי בבית ביאליק. נכנסתי במקרה לבית מניה ביאליק ואת פניי קיבלה אישה חייכנית ועיניים מאירות, ששמחה לביקור פתע בתערוכה שאצרה ואיש עדיין לא נכנס אליה באותו בוקר. היא הציגה עצמה בפני ואמרה 'אני המשוררת אנדה עמיר פינקרפלד'. התרגשתי למפגש המקרי הזה, והראיתי לה בהתלהבות נעורים את מחברת השירים שלי. היא קראה ואמרה: 'נערה צעירה, את כותבת כמו משוררת', שאלה אותי שאלות רבות ואחר מכן הציעה שאגיע למחרת לרחוב בר כוכבא 29 בתל אביב. למחרת מצאתי את עצמי עומדת בפתח הוצאת 'עקד', שם המתינה לי המשוררת. כעבור רגעים ספורים קיבל את פנינו המשורר ועורך ההוצאה ד"ר איתמר יעוז קסט, הוא הוביל אותי למשרדו, ישב וקרא את השירים אחד אחד. כעבור מספר חודשים, היה זה בשנת 1973, שבתי לבית ההוצאה והוא הגיש לי את ספרי הראשון 'כשכולם הולכים'. כעבור זמן קצר, אנדה עמיר, שהכניסה אותי לעולם השירה, השיקה את ספרי בבית מניה ביאליק".

היא מודה כי המפגש בצעירותה עם המשוררת אנדה עמיר פינקרפלד שינה לחלוטין את כל חלומותיה. "חלמתי להיות שחקנית ורקדנית ולמדתי בחוגים דרמטיים, באחד מהם ברמלה, עיר הולדתי, עם מוני מושונוב בחוג הדרמה של הבימאית עדנה שביט. הייתי בטוחה שאהיה שחקנית ושאלמד משחק בבן צבי אבל המשכתי לכתוב ובמקום להמשיך ללימודי משחק, פניתי אל הספרות".

בשנים האחרונות היא עוסקת במיזמים ספרותיים נוספים כגון: אירועים ספרותיים המתקיימים בתיאטרון ניקו ניתאי בשיתוף הבימאית דורית ניתאי נאמן ואירועי תרבות שבהם השירה משולבת עם מוזיקה. וערכה עד כה כ-200 ספרים במגוון הסוגות הספרותיות.

שחרור: "בכול פעם אני ממציאה את עצמי מחדש. אני והמשורר רוני סומק היינו מהמשוררים הראשונים בארץ שהנחו בשנות ה-80, סדנאות כתיבה בפריפריות, מטעם אמנות לעם, ועם ספרי 'שיריפוי' הגעתי לפסגה חדשה של שירה שיש לה גם ערך מוסף מעבר להיותה שירה המוכרת בצורתה ובהשפעתה הקלסית. זו שירה לכול דבר, אך ערכה רב גם כהשפעה על קוראות וקוראים ככלי ריפוי נפשי ורגשי מעמיק. במשך שנותיי כעורכת ערכתי והוצאתי לאור אנתולוגיות מודפסות רבות כבר משנות ה-90 בנושאים שונים, ותמיד אני מקפידה לטפח משוררים צעירים בתחילת דרכם ומשוררים מבוגרים במהלך חייהם".

לדף הפייסבוק של המשוררת והסופרת ציפי שחרור:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100006343426302

המשוררת  והסופרת ציפי שחרור עם טלי דביר לבנת, צילום פרטי 

המשוררת והסופרת ציפי שחרור באירוע יום ההשראה 2022, צילום פרטי 

המשוררת ציפי שחרור בפסטיבל השירה הבינלאומי באיטליה, צילום 1 יחסי ציבור של הפסטיבל

המשוררת ציפי שחרור בפסטיבל השירה הבינלאומי באיטליה, צילום פרטי