כותרת
> C;
1/1
תרבות ופנאי

פנחס שער ומשה קסטל: שתי דרכים בעלות אופי לאומי באמנות מודרנית

גולן תרבות ופנאיפורסם: 05.11.23 , 09:51ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

אוצר : ד"ר אלק ד' אפשטיין

במוזיאון הצייר משה קסטל, מעלה אדומים

רח' המוזיאון 1 מעלה אדומים

משה קסטל (1991-1909) ופנחס שער (1996-1923) הינם אמנים בעלי כישרון אדיר, שיצירתיהם מתאפיינות בשפה ציורית ייחודית, המשלבת באופן פואטי בין זיכרונות הילדות, שרבים מהם קשורים לעלילות יהודיות, התנ"ך והמקרא, לבין תחייתו של העם היהודי בארץ-ישראל. תערוכה שמציגה את עבודותיהם מבליטה את המקוריות והערך של האמנות שהתפתחה מחיזוק השורשים הלאומיים, ויש בכך מסר לאומי וחינוכי ראשון במעלה.

פנחס שער היה אמן דגול על גבול הגאונות עם קול אמנותי מאוד ייחודי, לא רק בפרספקטיבה ישראלית, אלא במבט כלל-עולמי. מעטים זוכרים אותו היום, כי תערוכת יחיד הגדולה האחרונה שלו בארץ התקיימה במוזיאון תל-אביב לאמנות בשנת 1961. היום בפתיחת תערוכה זו, כשאנו מציינים מאה שנה ליום הולדתו, תערוכה זו מחזירה לתודעה את אחד האמנים המקוריים, המבריקים והייחודיים ביותר שפעלו בארצנו אי פעם. חתן פרס נובל אלי ויזל כתב במבוא לקטלוג תערוכותו של שער "שלח את עמי" שהתקיימה במוזיאון היהודי בניו-יורק בשנת 1975 (וכאן מתחיל המפגש בין שני ענקי אומנות, שער וקסטל), "הוא היה אמן אמיתי, שיודע להביע על הבד את חלומותיו, וגם יודע לגרום לאחרים לחלום. ציוריו מזכירים את הבקרים מלאי השמש של ילדות יהודית בירושלים".

אולם, ילדותו של פנחס שער עברה רחוק מאוד מירושלים, אליה הגיע רק בהיותו בן 26, ובימיו הצעירים חווה בגטו לודג' סבל בל ניתן לתיאור. תוך שימוש באומנותו הצליח פנחס שער להתגבר על סיפור חייו הטראגי ולהשאיר אחריו יצירות אמנות מדהימות, מלאי שמחה, חדוה ותקווה, ואף הטביע את חותמו על שורה של אמנים, ביניהם נפתלי בזם, שמואל בונה וליאו רוט. שילוב ייחודי ויוצא דופן בין המורשת היהודית והחידושים הקוביסטיים מבסס את מעמדו של שער כאמן מקורי בנוף האמנותי הישראלי והמערבי של תקופתו. חיפוש דרכו של פנחס שער היה מקביל לזה של משה קסטל, שגם הוא שילב בין המורשת היהודית, מחד, לסגנונות מודרניסטיים באמנות, מאידך.

הביוגרפיה האמנותית של פנחס שער היתה דומה במובנים רבים לזו של קסטל, ותערוכות היחיד של שניהם התקיימו פעמים רבות בערים המרכזיות במערב אירופה, במיוחד בצרפת, בלגיה ובשוויץ. בשנת 1968 ראה אור בשפה הצרפתית אלבום תמונות גדול, שהוקדש כולו ליצירותיו של פנחס שער; באותה שנה ממש ראה אור בשוויץ בצרפתית ובאנגלית אלבום התמונות המקיף הראשון של משה קסטל. במוזיאון היהודי של ניו-יורק שמורות מספר יצירותיו של משה קסטל; שם, כאמור, התקיימה לפני כמעט חצי מאה תערוכת יחיד של פנחס שער. לכבוד לנו לארח את תערוכתו של האמן הדגול אצלנו, בלב הארץ, במוזיאון הצייר משה קסטל במעלה אדומים.

הנני מודה ליד ימיני, אוצר המוזיאון, דר' אלק ד' אפשטיין, לאלמנתו של הצייר, גב' אלישבע שער כספי, למר זהר ברנרד כהן ולמר עומרי דובוסק כהן, שמטפלים במסירות בעזבונו האמנותי של אמן נפלא זה ועל עבודתם המשותפת בארגון התערוכה. אין לי ספק שכל מי שאמנות יקרה ללבו, ואמנות יהודית בפרט, יבקר בה שוב ושוב וימצא ביצירות הללו, כמו גם בתצוגת הקבע המחודשת של המוזיאון שלנו, מקור השראה, פריחה ושגשוג יצירתי ורוחני לשנים רבות קדימה.

נעילה : 4.1.2024

שעות ביקור בתערוכה : בכל יום בין השעות 10:00-14:00 למזמינים מראש: 02-5357000

אתר המוזיאון :

https://www.castelmuseum.co.il

קרדיט  : זהר ברנרד כהן ועומרי דובוסק כהן
 
קרדיט  : זהר ברנרד כהן ועומרי דובוסק כהן
 
קרדיט  : זהר ברנרד כהן ועומרי דובוסק כהן
 
קרדיט  : זהר ברנרד כהן ועומרי דובוסק כהן
 
קרדיט  : זהר ברנרד כהן ועומרי דובוסק כהן