יותר ממחצית מהרשויות המקומיות בישראל אינן מקיימות את דרישות החוק ואינן מדווחות למשרד האוצר על חריגות הבניה בתחומן, ועל פעילות האכיפה שהן אמורות לנקוט נוכח העבירות. כך עולה ממענה לבקשת חופש מידע שהגישה תנועת רגבים ליחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבניה הכפופה למשרד האוצר.
בישראל פועלות כיום 132 וועדות מקומיות לתכנון ובניה, והן נדרשות לדווח באופן תקופתי על היקף עבירות הבניה ופעילות האכיפה שנקטו. מכלול הנתונים מאפשר לממשלה לקבל תמונת מצב מלאה ועדכנית על היקף העבירות, לגבש מדיניות בנושאי אכיפה ועוד.
חובת הדיווח נקבעה בסוף שנות ה-80 בתקנות שר הפנים, אולם הדיווח התבצע באופן מיושן ובאמצעות מסמכי נייר, עובדה שגרמה לרוב הוועדות המקומיות להימנע ממילוי ההנחיות. בשנת 2012 עתרה רגבים לבג"ץ בנידון. בעקבות העתירה הודה משרד הפנים במחדל המתמשך, והצהיר כי "הנהלים ירועננו".
בעקבות עתירת רגבים, ובמסגרת פעילותו של הצוות הבינמשרדי לאכיפת דיני הבניה, בראשות המשנה ליועמ"ש ארז קמניץ, החלה המדינה לשדרג את מערך הדיווח המיושן. במסגרת תיקון חוק התכנון והבניה שחוקקה הכנסת בשנה שעברה על בסיס דו"ח קמניץ, נקבע בחוק כי הדיווח יבוצע באופן רבעוני באמצעות פורטל דיגיטלי המאפשר שימוש בקבצי אקסל ואמצעי מיפוי טכנולוגיים, וכי תוטמע 'שפת דיווח' אחידה בין כלל רשויות החוק והאכיפה.
ממענה לבקשת חופש מידע ששלחה תנועת רגבים על מנת לוודא שהחוק החדש מיושם כנדרש, הודו במשרד האוצר כי "הוועדות חויבו להגיש את דוח פעולות האכיפה בפורמט שנקבע", אך רובן לא ממלאות את הוראות החוק החדש. מהנתונים עולה כי מתוך 132 וועדות לתכנון ובניה המופיעות בנתונים – רק 50 וועדות מילאו את הוראות החוק – כאשר 25 מהן מוגדרות כ'וועדות עצמאיות' בשל החוסן הכלכלי של הרשות המקומית, ואלו נדרשות לדווח מדי חצי שנה ולא בכל רבעון. 82 וועדות לא עמדו בחובת החוק, חלקן לא דיווחו כלל וחלקן דיווחו רק ברבעון אחד.
ברשימת הרשויות המקומיות שלא מסרו דיווח כחוק, נמצאות בין השאר הערים חיפה, רמת גן, רמת השרון, מודיעין, בני ברק, גבעת שמואל, ראש העין, טייבה, פרדס חנה, נצרת, גדרה, כרמיאל וקצרין, לצד שורה ארוכה של מועצות אזוריות מכל רחבי הארץ.
"חרף הוראות החוק הוגשו ברבעון הראשון כ 62 דוחות ע"י וועדות לתו"ב וברבעון השני כ 63 דוחות", הודו במשרד האוצר". "אנו פועלים להעלות את מספר הדוחות המוגשים ונוקטים לשם כך במספר דרכי פעולה".
בתנועת רגבים מותחים ביקורת חריפה על משרד האוצר, שלא פעל מבעוד מועד לוודא כי החוק מיושם כנדרש. "הצעד הראשון בסדרי מנהל תקין, הוא שהשלטון המרכזי יכיר את המתרחש בשטח מבחינת התכנון והבניה במדינת ישראל. במשך שנים אנחנו לוחצים בעניין, ועדיין ההתנהלות היא כשל מדינת עולם שלישי", אומר עו"ד בועז ארזי מתנועת רגבים. "אחרי תיקון החוק היינו מצפים שסוף סוף הדיווח יבוצע כסדרו, תשובת משרד האוצר מהווה שערורייה, מאחר והוא זה שאמור לאכוף את חובת הדיווח מול הרשויות המקומיות. במידה והדבר לא יתוקן כבר ברבעון הקרוב, ניאלץ לפנות שוב לבג"ץ".