כותרת
> C;
1/1
בריאות

לקראת צום יום כיפור- מההיבט הבריאותי

גולן בריאותפורסם: 18.09.18 , 11:57ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:
 
 

ישנן גישות שונות לגבי מה רצוי לאכול ביום שלפני, בסעודה שאחרי, כמה צריך לשתות...

נראה שאין כלל שתקף ומתאים לכולם, כפי שאין תזונה שמתאימה לכולם.

בכל מקרה, הכללים שכדאי לכולנו לאמץ כשגרה, שתקפים כל השנה ובוודאי בימים אלו, זה המכנה המשותף לכל שיטות התזונה השונות שמקדמות בריאות:

הימנעות ממזון מעובד ומתועש, הימנעות משמנים מזוככים ומוקשים וכמובן סוכרים ופחמימות ריקות מערך תזונתי.

ויש כלל נוסף שכדאי לזכור... "פחות זה יותר" !

אין צורך להעמיס יותר מהרגיל, לא לפני ובוודאי שלא אחרי הצום, מסתבר שרצוי דווקא להפחית.

אם נפחית בהדרגה ובמתינות את כמות האוכל בימים שלפני הצום, יוקל העומס על מערכת העיכול, הספיגה תהיה טובה יותר וביום הצום נזכה ל"פסק זמן" יעיל ולמנוחה של ממש לכלל המערכות בגוף. הזדמנות יקרה מפז !

מה מומלץ לאכול ביום ובארוחה המפסקת לפני הצום?

מסתבר שאין צורך במשהו מיוחד, מלבד מזון בריא ומזין, כלומר מזון "אמיתי" שהגוף מכיר וממנף אותו לצרכיו: פירות, עלים ירוקים ונבטים ירוקים, ירקות חיים/ מאודים/ מבושלים, פחמימות איכותיות מדגנים מלאים: כוסמת, קינואה, אורז וכדומה. חלבונים מקטניות קלות לעיכול כמו מאש / עדשים. שומנים איכותיים: אבוקדו, שקדים ואגוזים, טחינה...

תכננו את הארוחות שלכם במהלך היום וכמובן אל תשכחו לשתות מים בין הארוחות, פזרו את שתיית המים לאורך כל היום. רצוי ללגום לאט ולא להציף את הגוף בבת אחת בכמות גדולה של נוזלים.

הימנעו ממאכלים עתירי מלח תבלינים שייגרמו לתחושת צמא מוגברת וכמובן הפחיתו בהדרגה את שתיית הקפה.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

דוגמא לתפריט:

בוקר: פירות / שייק עלים ירוקים + פירות / סלט עלים + תפוח + אגוזי מלך או קוביות אבוקדו

צהריים: סלט ירקות עם רוטב טחינה + ירקות מוקפצים עם טופו / מרק כתום

סעודה לפני הצום: סלט קל / תבשיל מג'דרה עם ירקות מבושלים / ברוקולי מאודה

אם חייבים משהו מתוק בסוף הארוחה, קנחו בתמר.

השתדלו לא לנשנש בין הארוחות. אם ממש צריך, קחו חופן קטן של שקדים ואגוזים.

כשעה אחרי הארוחה: מים, חליטת צמחים מרגיעי גוף ונפש: קמומיל, שומר, נענע ,מנטה, זוטא לבנה

חשוב ביותר להקדים את זמן האכילה, ללעוס היטב ולאכול לאט ובנחת. לעיסה מרובה משפיעה על תחושת שובע ארוכה יותר.

זכרו: לעיסה, להפוך את האוכל ל...עיסה!

 

ומה בתום הצום?

נתחיל בשתיית מים / חליטת צמחים

לאחר כ 10 דקות, משהו קל לעיכול שייתן לנו אנרגיה זמינה ולא יכביד על מערכת העיכול.

הכוונה למזון ששוהה זמן קצר בקיבה ועשיר בויטמינים ומינרלים:

פרי טרי עתיר נוזלים או מיץ ירקות מלפפון וסלרי עם תפוח / גזר.

כשעה לאחר מכן, ניתן לאכול תבשיל קל / מרק ירקות או דייסת קוואקר / 2 פרוסות לחם מחמצת מכוסמין עם אבוקדו וירקות.

גם למחרת, אין צורך ל"השלים חוסרים", פשוט לאכול בריא ומאוזן.

בברכת צום מועיל ומשמעותי...

וגמר חתימה טובה!

 

מחבר מאמר: רחל אנטמן – יועצת ומדריכת סדנאות בחוות הבריאות מצפה אלומות

 

 

 

לאתר מצפה אלומות

אנו מאחלים לכם צום מועיל ומשמעותי

וגמר חתימה טובה

ג'רי מינץ בעלים של מצפה אלומות וביתו ד"ר קרן מינץ מלחי