כותרת
> C;
1/1
בריאות

חבר הכנסת מוטי יוגב: תוחלת החיים בצפון קטנה יותר, וחסרים כאן רופאים. לא נסבול זאת

גולן בריאותפורסם: 10.12.17 , 09:30ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:


*לאחר מספר חודשי הכנה, הועדה לצמצום פערי הבריאות החלה את פעילותה. יו"ר הועדה חבר הכנסת מוטי יוגב: תוחלת החיים בצפון קטנה יותר, וחסרים כאן רופאים. לא נסבול זאת.*

היום (רביעי) החלה את פעילותה בכנסת הועדה המיוחדת לשיפור וצמצום פערי הבריאות בצפון בראשות חבר הכנסת מוטי יוגב. הועדה הוקמה לפני כ 3 חודשים ומטרתה העיקרית לדחוף ולוודא את קיום התכנית המיוחדת לצמצום פערי הבריאות מתוך כלל תכנית הצפון שהוכרזה על ידי הממשלה. בישיבת הועדה הראשונה נכחו המשנה למנכ"ל פרופ' איתמר גרוטו, מנהלת מחוז צפון ד"ר מיכל כהן, נציגי האוצר, קופות החולים, ארגונים אזרחיים ועוד. בנוסף, נכחו בדיון חברי הכנסת איל בן ראובן, עופר שלח, ושרת הבריאות לשעבר יעל גרמן.
בפתילת הדיון, פרש המשנה למנכ"ל הבריאות פרופ' גרוטו את עיקרי דו"ח פערי הבריאות בצפון. בראש הדו"ח: פערים קשים בתחום התחלואה, כמות רופאים, מחסור במטות אשפוז ומיטות ניתוח וכן פערים בשירותי רפואה משלימה ובריאות הנפש. במהלך הדיון הציג פרופ' את התכנית להקמת המרכז השיקומי החדש בבית החולים פוריה, שם יערכו מחר טקס הנחת אבן פינה למרכז. 
יו"ר הועדה חבר הכנסת מוטי יוגב אמר בדיון: 
"זה יום חשוב בו אנו פותחים את דיוני הועדה לשיפור וצמצום פערי הבריאות בצפון. תושבי הצפון אינם אזרחים סוג ב'. שירותי בריאות הם הזכות לחיים, ותשובי הצפון זכאים לכך בדיוק כמו תושב תל אביב. אין שום הצדקה למצב בו קיימים בצפון רק מחצית מכמות הרופאים מאשר במרכז. אינני רואה שום סיבה שחולים יצטרכו לנסוע למרכז כדי לקבל שירותים בסיסיים או חיוניים. אנו מתכונים לדרוש ולקבל תשובות מסודרות ממשרד הבריאות ומשרד האוצר כדי להבין כיצד הם מתכוונים ליישם את תכנית הצפון בהקדם, בראש ובראשונה תכנית קיצור תורים והבאת מתמחים. הועדה תנחה את נציגי האוצר והבריאות להציג תכנית קונקרטית ומפורטת לקראת יום הגליל שיערך בכנסת ובוועדה בתחילת ינואר. אנחנו נבקש את תכנית קיצור התורים ואת תכנית בית החולים השיקומי בטבריה. בנוסף, סוגיית כח האדם היא סוגיה משמעותית. אנחנו נבקש לראות גם בסוגיה זו א הדרך להבקיע את הבאת המומחים והמתמחים לצפון."

איתמר סג"ל
דובר חבר הכנסת מוטי יוגב
0523114261
6.12.2017, 12:26:43: אליהו אליוביץ: *משרד הבריאות: בתל אביב יש פי 2 רופאים ל-1,000 נפש מאשר בצפון*
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, מסר היום בוועדת המשנה לעניין שירותי בריאות בצפון, נתונים מעודכנים על הפערים בין שירותי הרפואה בצפון הארץ לממוצע הארצי. לפי הנתונים, בצפון הארץ יש 2.2 רופאים לאלף נפש, לעומת 4.4 במרכז. תוחלת החיים של נשים ושל גברים בצפון נמוכה בשנתיים לעומת הממוצע הארצי (78.1 שנים לעומת 80.1 לגברים, 82.2 לעומת 84.1 לנשים). עוד אמר פרופ' גרוטו כי שיעורי התמותה הגבוהים ביותר עקב מחלות לב הם בנפת עכו וכנרת. עם זאת, ציין כי לאורך השנים יש ירידה מתמשכת בשיעור תמותת תינוקות במחוז הצפון, על אף כי עדיין שיעור זה גבוה במקצת מהממוצע הארצי. 
עוד אמר פרופ' גרוטו כי 24.8% מהיהודים בצפון מעשנים, לעומת 18.5% בממוצע ארצי. בקרב ערבים: 32.6% לעומת 25.2%. בנוסף, תושבי הצפון סובלים יותר מהשמנת יתר ומקיימים פחות פעילות גופנית. 
יו"ר הוועדה, ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי), אמר בדיון: "תושבי הצפון אינם אזרחים סוג ב'. שירותי בריאות הם הזכות לחיים, ותושבי הצפון זכאים לכך בדיוק כמו תושב תל אביב. אין שום הצדקה למצב בו קיימים בצפון רק מחצית מכמות הרופאים מאשר במרכז. אינני רואה שום סיבה שחולים יצטרכו לנסוע למרכז כדי לקבל שירותים בסיסיים וחיוניים. אנו מתכוונים לדרוש ולקבל תשובות מסודרות ממשרד הבריאות וממשרד האוצר, על מנת להבין כיצד הם מתכוונים ליישם את תכנית הצפון בהקדם, בראש ובראשונה תכנית קיצור תורים והבאת מתמחים". 
שרת הבריאות לשעבר, ח"כ יעל גרמן (יש עתיד): "יש ליצור מערכת משוקללת שבוחנת את כלל התורים לבדיקות בכל בתי החולים, ומנתבת את הפונים לפי דרישה; בבית חולים העמק בעפולה אין כלל תור לניתוח החלפת מפרקים, ואילו באזור המרכז יש רשימת המתנה של שנה וחצי. תושבי תל אביב ישמחו לדעת שהם יכולים לנסוע שעה וחצי ולהתקבל מיד". 
ח"כ איל בן ראובן (המחנה הציוני): "כוח האדם הוא לב העניין. יש להביא ללא דיחוי רופאים וצוותים, הן לבתי החולים והן לקהילה. עלינו לפעול לפתרונות מהירים, שיש בהם גם נראות, על מנת לשנות את תחושת אנשי הצפון, המתוסכלים ממצב שירותי הבריאות באזורם". 
הממונה על קשרי ממשל במכבי שירותי בריאות, עידו הדרי: "יש לשים דגש על שירותים רפואיים בקהילה, ולתת מענים לתושבי קצרין, לדוגמה, אשר מבקשים לראות רופא משפחה באותו יום בו הם נזקקים לו. בחיזוק המענים בקהילה ניתן לחסוך מחצית מעלות תוספת מיטות בבתי החולים, ובכך למנוע אשפוז מלכתחילה". 
רופאת מחוז צפון במשרד הבריאות, ד"ר מיכל כהן, אמרה בתגובה: "אף אחד לא שוקט על שמריו. ייקח זמן ליישם חלק מהתכניות".