
ביום שני השבוע פרצה שריפה בשמורת הטבע אחו נוב. בשמורה צומחים בחורף מינים ייחודיים כמו אירוס הביצות, מרבדי נרקיסים וכלניות בשלל צבעים. בקיץ משמשת השמורה כשטח מרעה. ברגע אחד של חוסר זהירות בעבודות בשטח, נדלקה השמורה במהירות. בתוך פחות משעה שככה האש, הודות לכבאים, יערני קק"ל, בוקרים וחקלאים ופקחי רשות הטבע והגנים. עבודה גולנית משותפת, יעילה ואמיצה לכיבוי זריז. אך שיקום השטח שנשרף ייקח חודשים ארוכים.
שריפות המתרחשות בגולן משפיעות על הטבע רבות לטווח הקצר ולטווח הרחוק. בטווח הקצר הן פוגעות בבעלי החיים שאינם מצליחים לברוח מן האש. זוחלים רבים כמו צבים, חומטים, נחשים וזיקיות מוצאים את מותם בלהבות, אחרים יטרפו ע"י העופות הדורסים מכיוון שאין מסתור צמחיה שיועיל להם עוד. מקורות המזון של אוכלי העשב נעלמים והם נאלצים לעבור לתא שטח אחר. בטווח הארוך, למינים מסוימים כמו פרפרים או זוחלים ייקח חודשים רבים ואפילו שנים לאכלס את השטח השרוף מחדש, גם לאחר החורף, כשהכל נצבע בירוק.
להגעה המהירה לשריפה יש חשיבות עצומה. הכוחות בשטח משתמשים במפוחים ומרססי מים כדי להשתלט על האש ולמנוע את התפשטות הלהבות. לכן חשוב שכולנו, כתושבי הגולן נפתח עיניים. בכל סימן של עשן יש לחייג 102, ולעזוב את המקום לבטיחותכם.
אבל הכי חשוב- זה למנוע את השריפות, לנהוג בכללי זהירות אש בשטח ולא לתת להן להתפתח מלכתחילה. ככלל, אין הבערת אש בשמורות טבע. כאשר מדליקים מדורה בשטח העדיפות היא תמיד להבעיר בחצאי חביות, ובכך לא מזהמים את הקרקע. אם אין בנמצא יש להבעיר ככל הניתן על שאריות מדורה קיימת, כשמעגל אבנים מסביב. חשוב לשים לב שלא מדליקים את המדורה מתחת לעצים, תמיד לשים לב לגובה הלהבות ולא לעזוב את השטח עד שווידאתם כי המדורה כובתה לחלוטין. בדלי סיגריות לעולם אין להשאיר בשטח, בוערים או לא בוערים. זיהום הקרקע והלכלוך גם הם אינם נעימים לאיש.
ולגבי נייר הטואלט? לעולם אין לשרוף את נייר הטואלט בסיום השימוש. יש לקחת אחריות ולקחת את הנייר אתנו. כולנו מכירים את תחושת אי הנעימות כשאנחנו מטיילים בטבע וקולטים ערימות של ניירות טואלט. זה לא נעים לעין, ומשאיר סימנים של ריח לאורך זמן מה שמרחיק את חיות הבר.
ביחד נשמור על הטבע הגולני, ירוק או צהוב, העיקר שנקי מלכלוך, ונקי משריפות.
נעמה מנספלד מנהלת מרכז חינוך והסברה גולן